HTML

Tudatosan élni

A pénzügyi és morális válság, a csökkenő kereslet és a növekvő adók szinte megölik az embert... Ha hagyod magad! Én elhatároztam, hogy nem adom fel és a hatékonyság egy új szintjére helyezem az életem. Pedig eléggé mélyről indulok...

Facebook

Friss topikok

  • Előrehaladó: Igen, nehéz az embernek az a helyzet, amikor a betevő falat is kérdésessé válik. Hajlamossá válik ... (2012.04.12. 14:06) Hogyan kezdjek bele?

Hogyan oszd be a pénzedet, hogy mindenre jusson?

2012.03.19. 17:23 Előrehaladó

Érdekes, hogy ilyenről írok, miközben jelenleg negatív a havi bevételem. Mindenesetre felállítottam magamnak egy szabályrendszert, hogy miként fogom beosztani a pénzem, amikor végre lesz egy kicsi.

Képzeld el, hogy miután megkaptad a fizetésed, hazamész, előveszel 5 db mézescsuprot (persze üreset, nehogy beleragadjon) és szétosztod közöttük a pénzed. Persze nem találomra, hanem mindegyik csupornak funkciója van.

csuprok.jpg

1. Csupor: Életbenmaradás

Ide tartoznak mindazok a termékek és szolgáltatások, amelyek az életben maradásodhoz szükségesek. Bár ahhoz hozzásegítenek, hogy ne halj éhen és ne fagyj meg, de nem teszik túlzottan tartalmassá az életet. A ruházkodás pl. már nem tartozik ide, így ha csak ebbe a csuporba raksz elegendő pénzt, akkor előbb-utóbb szakadt leszel, ezzel a társasági életed színvonala is romlani fog.

2. Csupor: Életszínvonal

Ide tartozik minden olyan dolog, amely szükséges az élethez de a puszta életben maradáson már túlmutat. Ruházkodás, szórakozás, internet, autó, szórakozás és még számos más dolog tartozik ide. Általában a mai modern ember ezekre a dolgokra költ a legtöbbet.

3. Csupor: Álmok

Mindenkinek vannak álmai, vágyai. 2010-ig ezt sok ember úgy oldotta meg, hogy vagy volt rá pénz, vagy vett fel rá hitelt. Ma azonban mindezt tudatosabban kell csinálnunk. Azt például tudtad, hogy ha csak 2.000 forintot beraksz havonta egy megtakarítási számlára, akkor 4-5 éven belül simán meglehet egy egyiptomi út ára. Van egy ismerősöm, akinek például élete nagy álma, hogy végignézze a piramisokat. Neked milyen álmaid vannak?

4. Csupor: Vésztartalék

Tipikus eset: elromlik a mosógép, de nincs semmi tartalékunk. Akkor most mit csináljunk? Egy gyakori reakció, hogy ilyenkor az ember felvesz rá áruhitelt. Csakhogy így gyakran 2-3-szorosát is kifizetjük annak az árnak, amibe a mosógép kerül. Ha viszont félretettünk volna előre egy kamatozó számlára, akkor lehet, hogy csak 60-70%-át kellene az árnak összegyűjtenünk. De erről már írtak előttem is...

5. Csupor: Befektetés

Ami megvalósulhat több formában is: ingatlan, tőzsde, vállalkozás, stb. A lényege, hogy ebbe a csuporba csak olyan pénzt rakjunk, amely biztosan nem fog hiányozni a többiből. Ha lenne sok fölös pénzem, akkor a nagy részét ebbe a csuporba raknám. Ugyanis a befektetések - ha jól csináltuk - képesek passzív jövedelmet is termelni számunkra (ráadásul mivel itt nem fontos a likviditás, ezért magasabb hozamú befektetéseket is találhatunk)

Az egyes csuprokat külön-külön is át fogjuk tekinteni a következő bejegyzésekben: megnézzük mi tartozik bele, mi nem és hogyan érdemes őket kezelni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr364319134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása