HTML

Tudatosan élni

A pénzügyi és morális válság, a csökkenő kereslet és a növekvő adók szinte megölik az embert... Ha hagyod magad! Én elhatároztam, hogy nem adom fel és a hatékonyság egy új szintjére helyezem az életem. Pedig eléggé mélyről indulok...

Facebook

Friss topikok

  • Előrehaladó: Igen, nehéz az embernek az a helyzet, amikor a betevő falat is kérdésessé válik. Hajlamossá válik ... (2012.04.12. 14:06) Hogyan kezdjek bele?

A megtakarításokról kicsit bővebben

2012.03.23. 14:21 Előrehaladó

Az előző posztban arról volt szó, hogy először takarítsunk meg és utána költekezzünk. Viszont a megtakarításoknak is több arca van...

Sokan azért nem takarítanak meg semennyi pénzt, mert egyszerűen nem látják, hogy miért lenne szükségük megtakarításra. Minek fogyasztanék kevesebbet, ha egyszer van elkölthető pénzem?

Megtakarítani márpedig pont azért kell, hogy többet fogyaszthass.

Mivan? Igen, hogy többet fogyaszthass. De mielőtt leírnám, hogyan is valósul ez meg, előbb nézzük meg a 3 fő megtakarítási célt:

Álmok (3. csupor): az a pénz, amit azért takarítasz meg, hogy később megvalósítsd az álmaidat. Egyetemre akarod küldeni a gyereked? Akarsz venni egy autót? El akarsz utazni valahová? Ezek mind álmok. Sőt, ebbe a kategóriába tartozik szinte minden olyan projekt-jellegű kiadás, amely meghaladja a havi bevételed 20%-át.

Vésztartalék (4. csupor): ezzel gyakorlatilag magadat tudod bebiztosítani (ahelyett, hogy pl. egy biztosítónak fizetnél bizonyos célokra). Ez a fajta megtakarítás arra szolgál, ha elromlana valami és meg kell javíttatni vagy ki kell cserélni. Ha nem gondolkodsz előre és feltétlenül szükséged van az adott eszközre, könnyen egy kölcsön, vagy áruhitel kellős közepén találhatod magad...

Befektetési célú megtakarítás (5. csupor): erre szoktak az emberek általában a legkevesebbet áldozni, pedig ez az, ami hosszú távon könnyebbé teheti az életet. Például tedd fel magadnak a kérdést: ha lenne néhány ingatlanod, amit ki tudnál adni, vajon szükséged lenne rá, hogy annyit dolgozz, mint most? Ezt a típusú megtakarítást azért érdemes létrehozni, hogy minél nagyobb passzív bevételhez juss.

Ugye látod már a hasznát? Mert van több is:

  • megtakarított pénzből mindig olcsóbb vásárolni (pláne, ha az a megtakarítás még kamatozik is), mintha hitelből oldanánk meg a dolgot (olykor 4-5-szörös is lehet a különbség!)
  • ha van félretett pénzünk az álmainkra vagy vésztartalékunk, akkor nem jár az életszínvonalunk csökkenésével 1-1 nagyobb kiadás vagy projekt (pl. gyerek taníttatása, új mosógép, stb.) - ha nincs megtakarításunk, akkor bizony az adott időszak jövedelméből kell jókora hányadot kiszakítanunk erre a célra
  • a megtakarításaink után kapott hozam passzív jövedelemként jelenik meg, így emelve a későbbi életszínvonalunkat.

Szólj hozzá!

Címkék: álmok megtakarítás vésztartalék

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr684320361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása