HTML

Tudatosan élni

A pénzügyi és morális válság, a csökkenő kereslet és a növekvő adók szinte megölik az embert... Ha hagyod magad! Én elhatároztam, hogy nem adom fel és a hatékonyság egy új szintjére helyezem az életem. Pedig eléggé mélyről indulok...

Facebook

Friss topikok

  • Előrehaladó: Igen, nehéz az embernek az a helyzet, amikor a betevő falat is kérdésessé válik. Hajlamossá válik ... (2012.04.12. 14:06) Hogyan kezdjek bele?

Mi volt a válság valódi oka?

2012.07.13. 02:26 Előrehaladó

Azt hiszed, hogy a nyugati spekulánsok okozták? Tévedsz! Azt hiszed, hogy a kormányok okozták? Részben igazad van, de ha a te életedre vetítjük le, még ez sem igaz! A bankok a hibásak? Nem, bár benne volt az ő kezük is. De ezek egyike sem az igazi ok...

A mostani pénzügyi válság valódi oka az, hogy

elfelejtettünk hosszú távon gondolkodni.

Manapság szokás sajnálni a lakáshiteleseket, akiket szép lassan kilakoltatnak, vagy nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. És most ők sírnak, hogy jaj, nem lesz fedél a fejük felett. Bár nem vitatom, szomorú dolog az, ha valaki elveszíti a lakását, akár családokat tehet tönkre egy ilyen helyzet, de belegondoltál, miért vannak ők most ebben a helyzetben?

Igen, egy elhamarkodott, megfontolatlan döntést hoztak a múltban, nem gondoltak bele, hogy a hitel elsősorban adósság. És most bizony - ha tetszik, ha nem - felelősek a rossz döntéseikért. Egy lakáshitel felvétele ugyanis a beláthatatlan távoli jövőbe való vakon történő fejesugrással egyenlő.

fejesugras.jpg

Miért is? Egy lakáshitel futamideje nem ritkán 20-30 év. Ennyi idő alatt azonban annyi változás történhet a világban, hogy lehet, hogy egész életünkre a nyakunkba veszünk egy 5 év múlva már elavulttá váló pénzügyi konstrukciót, miközben a kereseti lehetőségeink totálisan megváltoznak.

Mi minden történhet meg ez a 20-30 év alatt?

  • Megszületik egy gyermek majd szép lassan végigjárja az iskolákat, még az egyetemet is elvégzi. Vajon a felnevelése-taníttatása mellett is tudod majd fizetni a törlesztőrészletet?
  • A 60-as években még alig lehetett telefonvonalhoz jutni. A 90-es évek elején már az ember után dobálták a számokat, csak használd. Ma meg már mindenki zsebében ott lapul minimum 1 mobiltelefon.
  • A 70-es években mindenki azt hitte, hogy Jugoszlávia oszthatatlan egészet alkot...
  • De pl. 10 éve még Facebook sem volt és a háztartásoknak csak kis százalékában volt internet. 20 éve pedig jóformán csak egyetlen magyar honlap létezett.
  • A 80-as években még virágzott a VHS videószervizek piaca. A 90-es években még mindig vígan megéltek. Ma már senkinek sem kellenek, mert mindenki DVD-zik, vagy számítógépről nézi a videóit. De ha a DVD elromlik, azt is inkább kicserélik, mint javíttassák.

Van egy rossz hírem: a változás egyre gyorsabb a világban. Ilyenkor az egyik leghasznosabb tulajdonság, amivel csak rendelkezhetsz, az a rugalmasság. Vajon egy 20 éves hitel segíti a rugalmasságodat?

(Tudom, késő bánat ezen gondolkodni annál, akit ez érint. De remélem te nem jajveszékelsz, hanem tanultál belőle...)

Szólj hozzá!

Címkék: hitel válság kilakoltatás

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr434646839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása